Inspiration från det brittiska köket

Brittiska köket är av tradition mer präglat av kulinarisk konservatism än av de kontakter man genom århundraden av stormaktsambitioner haft med andra kulturer. Jämfört med länder som Frankrike och Italien är det brittiska köket föga berömt.

Den brittiska frukosten inleds numera med frukostflingor och mjölk eller yoghurt. Därefter äts varm mat, den traditionella engelska frukosten. Den kan bestå sedvanligt av rostat bröd, ägg, (stekta ägg, kokta eller äggröra), bacon, stekta eller grillade tomater, stekta champinjoner, stekt korv, vita bönor i tomatsås, blodpudding och ibland även stekt bröd, stekt potatismos med stekta grönsaker (som kallas för bubble & squeak). Även stekt njure och “white pudding” förekommer, ett slags salt havregröt med kött. Avslutningsvis dricks te eller kaffe och till det kan ätas rostat bröd med smör och marmelad.

I den klassiska viktorianska frukostbuffén serverades det skinka, kall tunga, fisk, stekt njure och ”kedgeree”, en indiskt inspirerad rätt gjord på fisk, ägg, kokt ris, smör och persilja. Kedgeree äts även idag till frukost. Man åt fisk till frukost på kolonialtiden, så att den fisk som fångades på morgonen inte skulle bli dålig i det varma klimatet.

I Skottland är det vanligt med havregröt istället för flingor och mjölk, även potatisscones, vanlig korv eller stekt haggis (som är ett slags kryddig korv på fårkött), blodpudding, blodkorv och även fruktpudding. Den brittiska frukosten är en kvarleva från industrialismens dagar då långa arbetsdagar med hårt arbete krävde energirik mat.

Framför allt skolbarn brukar ha med sig en lunchlåda där smörgåsar och ofta juice eller läsk ingår. Det är också vanligt att även vuxna britter nöjer sig med en smörgås, en liten påse chips och läsk. Brittisk skolmat består ofta av halvfabrikat, friterade rätter och är oftast av lägre kvalitet. Detta har bland annat bidragit till den ökade ungdomsfetman i landet. Kocken Jamie Oliver har i en serie TV-program starkt kritiserat den brittiska skolmaten och politiska åtgärder för att ändra på detta har vidtagits.

Förutom fisk ´n chips, kan ni även laga egna scones, enligt nedanstående recept.

Du behöver

Scones
8 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här

1 Scones
Värm ugnen till 225 grader. Skär smör i tunna skivor. Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och smör. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
2 Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Lägg på smord plåt och forma varje del till en rund kaka. Snitta kakorna i fyra delar med en vass kniv.
3 Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 15 min. Låt sconesen svalna något på galler innan de avnjuts ljumma med smör och ett gott pålägg.

You may also like