Inspiration från Indien

Det indiska köket kan delas in i tre geografiska underavdelningar; nordindiskt (punjabi, kashmir, benaras, mughlai med flera), sydindiskt (Andhra, Mysore, maharashtriskt med flera) och östindiskt (bengali-assamese).

Stapelvaran i det nordindiska köket är vete, medan ris är stapelvara i syd- och östindiskt kök. Även atta, en särskild typ av vetemjöl, är viktig. Det finns minst fem dussin olika linser, som används rikligt i matlagningen. De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar (rai), spiskummin, ingefära, koriander och i sötare rätter kardemumma, kanel med flera.

Indierna anser att matlagningen är en gudomlig konst. Maten är uppskattad även i andra länder, främst i Europa och Nordamerika. Varje indisk provins har ett eget språk och också en skild matlagningskonst.

Två tredjedelar av Indiens befolkning är sysselsatta med jordbruk, Indien är dessutom en av världens tio största fiskeproducenter. Matens smak, hur man äter den, hur man dukar fram den och hur man tillagar den, skiljer sig mycket mellan norr och söder och mellan de olika religionerna.

Förutom Kormagryta kan ni baka naanbröd hemma, enligt nedanstående recept.

Du behöver

7,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 st ägg
1 dl yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Gör så här

1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda kryddor, jäst, ägg och mjöl. Tillsätt sedan yoghurt och den varma mjölken.
2. Jäs degen under duk i minst 2 timmar. Forma till stora, platta kakor (droppformade) och jäs ytterligare på smord plåt i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på högsta värmen (eller använd stekpannan).
3. Baka brödet i ugnen på högsta värme eller i het stekpanna 2-3 minuter och ät direkt.

You may also like