Inspiration från Italien

Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och sin betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region, men betecknas vanligtvis som medelhavskök. I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, San Daniele-skinka, parmaskinka samt pasta och pizza. Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som chianti och barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket.

Förutom pasta med salciccia, kan ni göra en härlig italiensk brödsallad, enligt nedanstående recept.

Du behöver

3 st paprikor
4 st tomater, mogna
1 st rödlök
2 kvistar basilika
1 dl svarta oliver med kärnor
2 st vitlöksklyftor
10 msk olivolja
10 msk rödvinsvinäger
3 skivor dagsgammalt bondbröd
salt och peppar

Gör så här

1 Skålla tomaterna och tvätta paprikan (den är toppengod rostad). Skär grönsakerna i grova bitar. Skiva löken tunt och finhacka vitlöken. Blanda paprika, tomater, oliver och lök med salt, peppar, vinäger och olja.
2 Kantskär brödet och tärna i centimeterstora bitar. Blanda brödet i salladen. Avsluta med grovt riven basilika som vänds ned strax före serveringen.

You may also like