Inspiration från Vietnam

Det Vietnamesiska köket är den mat som lagas och äts i Vietnam. Vad vietnamesisk mat innebär varierar stort. Vid kusterna är fisk vanligt medan i inlandet förekommer mest kötträtter. Eftersom buddhismen har funnits länge i landet finns det en lång tradition av vegetarisk matlagning, samtidigt som genomsnittsvietnamesen äter mycket kött, och ser icke-animalisk kost som ett tecken på fattigdom. Stora skillnader finns även mellan de norra och södra delarna av landet.

Det vietnamesiska köket delas upp i tre regioner: norr, centrala och södra. Norra Vietnam är vietnamesernas kärnland och härifrån kommer några av de mest kända rätterna, som den överallt serverade nudelsoppan Phở, och mer exotiskt kött, som hundkött, äts i större utsträckning i norr. I centrala Vietnam är maten mer kryddad och en måltid består ofta av flera sidorätter. Maten i södra delen av landet är mer inspirerad av influenser utifrån på grund av en längre period under franskt styre och tidigare en stor kinesisk minoritet.

Förutom nationnalrätten Pho, kan ni göra vietnamesiska köttbullar, enligt nedanstående recept.

Ingredienser

ca 500 g blandfärs
1 tsk tomatpuré
1 tsk japansk soja
2 krm socker
ca 100 g tärnad rödlök
0,25 solovitlök
3 krm vitpeppar
1 krm salt
2 tsk raps/matolja

4 port nudlar

ca 200 g savoykål
1 msk raps/matolja
ca 100 g skivad rödlök

Sås:
0,25 solovitlök
2-3 krm sambal oelek
1 lime
1 dl japansk soja
1 msk socker

1 dl jordnötter

Så här gör du

1 Blanda samman färs, tomatpuré, soja, socker, tärnad lök, skalad och pressad vitlök, peppar och salt i en skål. Blanda väl, rulla och stek sen till köttbullar i olja.
2 Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
3 Strimla kålen och stek snabbt i olja i en stekpanna tillsammans med skivad rödlök.
4 Blanda samman såsen; pressad vitlök, sambal oelek, saft från lime, soja och socker.
5 Servera med krossade jordnötter.

Tips
Rulla limen mot ett bord så att den blir lite mjuk innan du ska pressa ut limesaften. Då får du lätt ut all limesaft. Köttbullarna är också goda kalla på en macka eller till en sallad i lunchlådan.

You may also like