Försenade leveranser

På grund av det massiva snöfallet förra veckan har vi inte fått leveranser sedan i tisdags och det är inget våra leverantörer kan göra så mycket åt, för de har helt enkelt inte kommit fram på vägarna. Förhoppningsvis får vi varor idag, men det kan även ta några dagar för dem att komma ikapp. På grund av det inträffade får vi använda det vi har i lager till måndagens lunch och mellanmål. Det kommer bli så att vi byter rätt när den första är slut. Det kommer antagligen inte att finnas mejeriprodukter som mjölk till lunch och mellanmål.

Till lunch börjar vi med fläskkarré med kokt potatis, plommongräddsås och hemlagat äppelmos. Om det inte skulle räcka byter vi till pasta med kyckling.

//Köket

 

 

Rektorsbrev

Till elever och föräldrar.

 

 

Hej!

 

Nu har jag hälsat på i alla klassrum utom förskoleklasserna och presenterat mig på nästan alla föräldramöten. Det har varit så roligt att träffa er alla, både elever och föräldrar. Jag håller som bäst på att bekanta mig närmare med all personal på skolan och sätter mig in i skolans alla dokument och handlingsplaner. Jag kommer att skriva rektorsbrev ungefär tre gånger per termin för att informera och uppdatera er om det som händer på skolan.

 

Till er som jag inte träffat vill jag förmedla två punkter jag lyfte på alla föräldramöten.

  • Mobiltelefoner skickas med barnen på egen risk. Skulle den bli stulen eller gå sönder gäller detsamma som alla andra värdeföremål, dvs skolan ansvarar ej. Vi hjälper till och förvara mobilerna inlåsta under skoldagen, men stölder har förekommit.
  • Ledigheter är jag väldigt restriktiv med att bevilja. Det som kan komma att beviljas är enstaka dagar i samband med bl a familjehögtider eller religiös högtid.

 

Från och med den här terminen kommer alla klasser att ha sina utvecklingssamtal under dagtid, år F-3 har haft det förut men nu kommer även år 4-6 att göra så. Det innebär att klasserna på mellanstadiet kommer få läxuppgifter istället för tre dagars lektioner. Läxuppgifterna kan göras hemma eller i skolan. Mer information om detta kommer från klasslärarna.

 

Som ni ju alla känner till präglas denna termin av flytt till nya lokaler. Det innebär att all personal kommer att tillbringa höstlovet med att rensa, slänga och packa material. Därför kommer vi inte att göra stora satsningar på fritidshemmets verksamhet under höstlovet. Om många elever anmäls kommer vi att anställa jourpersonal (vikarier) för att vår ordinarie personal ska kunna packa.

 

Något annat som hänger ihop med flytten och är mycket viktig information är att i samråd med grundskolechefen har vi beslutat att julavslutningen äger rum fredagen 16/12. Fritidshemsverksamhet kommer att erbjudas de elever som har behov av det. 19-23/12 på Enskedefältets skola och 27/12 – 5/1 på Enskede skola. Vi ersätter de tre sista dagarna på terminen (19-21/12) med att förlänga veckorna något under höstterminen samt ge några hemuppgifter.

 

Fler datum att lägga in i kalendern är nästa termins studiedagar. Den 9 och 10/1 infaller två planeringsdagar (läs uppackning). Den 24 eller den 29/5 kommer en studiedag att förläggas. Vi återkommer med besked så fort beslut tagits i samverkansgruppen.

 

När det gäller personalen på skolan vill jag säga att jag är så imponerad av deras engagemang i eleverna och verksamheten. Det är en ynnest att få leda en sådan personalstyrka! De förändringar i personalen som ligger i ”pipeline” är 50% förstärkning i köket med Ahlam Persnia, Karl Sahlin som är ny idrottslärare från 1/12, tills dess vikarierar Daniel Carlsson, i årskurs 5 lämnar oss Jimmy Bergqvist som har fått tjänst på en annan skola och han efterträds av Erik Eles.

 

För övrigt vill jag berätta om en helt fantastisk Vänskapsdag på skolan. Vi hade samling och spelade och sjöng tillsammans och sedan var det lekar tillsammans på ängen som årskurs sex hade arrangerat. Skolrestaurangen bjöd på god pastasallad som picknick på ängen och någon hade fixat solsken och värme! Tack alla elever och personal för en minnesvärd dag!

 

Varma hälsningar,

 

Madeleine Thomsson

Rektor

 

Inspiration från det brittiska köket

Brittiska köket är av tradition mer präglat av kulinarisk konservatism än av de kontakter man genom århundraden av stormaktsambitioner haft med andra kulturer. Jämfört med länder som Frankrike och Italien är det brittiska köket föga berömt.

Den brittiska frukosten inleds numera med frukostflingor och mjölk eller yoghurt. Därefter äts varm mat, den traditionella engelska frukosten. Den kan bestå sedvanligt av rostat bröd, ägg, (stekta ägg, kokta eller äggröra), bacon, stekta eller grillade tomater, stekta champinjoner, stekt korv, vita bönor i tomatsås, blodpudding och ibland även stekt bröd, stekt potatismos med stekta grönsaker (som kallas för bubble & squeak). Även stekt njure och “white pudding” förekommer, ett slags salt havregröt med kött. Avslutningsvis dricks te eller kaffe och till det kan ätas rostat bröd med smör och marmelad.

I den klassiska viktorianska frukostbuffén serverades det skinka, kall tunga, fisk, stekt njure och ”kedgeree”, en indiskt inspirerad rätt gjord på fisk, ägg, kokt ris, smör och persilja. Kedgeree äts även idag till frukost. Man åt fisk till frukost på kolonialtiden, så att den fisk som fångades på morgonen inte skulle bli dålig i det varma klimatet.

I Skottland är det vanligt med havregröt istället för flingor och mjölk, även potatisscones, vanlig korv eller stekt haggis (som är ett slags kryddig korv på fårkött), blodpudding, blodkorv och även fruktpudding. Den brittiska frukosten är en kvarleva från industrialismens dagar då långa arbetsdagar med hårt arbete krävde energirik mat.

Framför allt skolbarn brukar ha med sig en lunchlåda där smörgåsar och ofta juice eller läsk ingår. Det är också vanligt att även vuxna britter nöjer sig med en smörgås, en liten påse chips och läsk. Brittisk skolmat består ofta av halvfabrikat, friterade rätter och är oftast av lägre kvalitet. Detta har bland annat bidragit till den ökade ungdomsfetman i landet. Kocken Jamie Oliver har i en serie TV-program starkt kritiserat den brittiska skolmaten och politiska åtgärder för att ändra på detta har vidtagits.

Förutom fisk ´n chips, kan ni även laga egna scones, enligt nedanstående recept.

Du behöver

Scones
8 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här

1 Scones
Värm ugnen till 225 grader. Skär smör i tunna skivor. Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och smör. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
2 Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Lägg på smord plåt och forma varje del till en rund kaka. Snitta kakorna i fyra delar med en vass kniv.
3 Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 15 min. Låt sconesen svalna något på galler innan de avnjuts ljumma med smör och ett gott pålägg.

Inspiration från Vietnam

Det Vietnamesiska köket är den mat som lagas och äts i Vietnam. Vad vietnamesisk mat innebär varierar stort. Vid kusterna är fisk vanligt medan i inlandet förekommer mest kötträtter. Eftersom buddhismen har funnits länge i landet finns det en lång tradition av vegetarisk matlagning, samtidigt som genomsnittsvietnamesen äter mycket kött, och ser icke-animalisk kost som ett tecken på fattigdom. Stora skillnader finns även mellan de norra och södra delarna av landet.

Det vietnamesiska köket delas upp i tre regioner: norr, centrala och södra. Norra Vietnam är vietnamesernas kärnland och härifrån kommer några av de mest kända rätterna, som den överallt serverade nudelsoppan Phở, och mer exotiskt kött, som hundkött, äts i större utsträckning i norr. I centrala Vietnam är maten mer kryddad och en måltid består ofta av flera sidorätter. Maten i södra delen av landet är mer inspirerad av influenser utifrån på grund av en längre period under franskt styre och tidigare en stor kinesisk minoritet.

Förutom nationnalrätten Pho, kan ni göra vietnamesiska köttbullar, enligt nedanstående recept.

Ingredienser

ca 500 g blandfärs
1 tsk tomatpuré
1 tsk japansk soja
2 krm socker
ca 100 g tärnad rödlök
0,25 solovitlök
3 krm vitpeppar
1 krm salt
2 tsk raps/matolja

4 port nudlar

ca 200 g savoykål
1 msk raps/matolja
ca 100 g skivad rödlök

Sås:
0,25 solovitlök
2-3 krm sambal oelek
1 lime
1 dl japansk soja
1 msk socker

1 dl jordnötter

Så här gör du

1 Blanda samman färs, tomatpuré, soja, socker, tärnad lök, skalad och pressad vitlök, peppar och salt i en skål. Blanda väl, rulla och stek sen till köttbullar i olja.
2 Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
3 Strimla kålen och stek snabbt i olja i en stekpanna tillsammans med skivad rödlök.
4 Blanda samman såsen; pressad vitlök, sambal oelek, saft från lime, soja och socker.
5 Servera med krossade jordnötter.

Tips
Rulla limen mot ett bord så att den blir lite mjuk innan du ska pressa ut limesaften. Då får du lätt ut all limesaft. Köttbullarna är också goda kalla på en macka eller till en sallad i lunchlådan.

Inspiration från Chile

Chilenska köket härstammar huvudsakligen från kombinationen av det Spanska köket och det Andinska köket och traditionella inhemska ingredienser, med senare influenser från andra europeiska kök, speciellt från Tyskland, Italien, Frankrike och Mellanöstern. Mattraditionen och recepten i Chile sticker ut på grund av variationerna i färg och smak. Landets långa kustremsa och det Chilenska folkets förhållande till havet bidrar till en väldig mångfald av havsprodukter att variera maten i Chile med. Landets vatten är boplats för många unika fiskarter och skaldjur såsom tandnoting, Concholepas concholepas och Austromegabalanus psittacus. Därutöver ackompanjeras många chilenska rätter och förhöjs med vin, då Chile är en av världens största vintillverkare.

På grund av den väldiga variationen av tillgängliga produkter i Chile så skiljer sig recept mycket i olika regioner i landet. Man delar ofta upp Chile i tre gastronomiska regioner:

  • Norra köket
  • Centrala köket
  • Södra köket

Alla varierande kök har fått något bidrag från de inhemska människor som lever i hela landet. Var och en har sina egna sedvänjor och huvudingredienser såsom fisk, skaldjur, kött och fjäderfän. Utländska influenser har spelat en prominent roll i huvudrätter samtidigt som man bidragit med många desserter och drinkar i andra kök.

Förutom ”Pastel de Choclo” som är en köttgryta, toppad med gratinerad majspuré, är en vanlig rätt chilenska piroger som kallas ”Empanadas de pino”. Nedan kan ni följa receptet och laga dessa fantastiska piroger hemma. Lycka till!

Empanadas de pino, 14-15 stycken

500g blandfärs
2-3 gula lökar
5 kokta ägg
3 msk oregano
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar eller chilifrukt
1 tsk paprikapulver
1 liten burk svarta oliver
ett par matskedar russin samt salt och peppar efter tycke och smak

Stek köttfärsen i olja, lägg i den hackade vitlöken och löken då köttfärsen fått färg. Bryn löken, tillsätt chilipepparn samt övriga kryddor. När köttfärsröran är klar är det dags att sätta igång med degen.

Till degen behövs följande ingredienser;

10 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
200 gram margarin
1 1/2 tekopp kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, lägg smöret i mitten av mjölblandningen, häll över det heta vattnet och rör snabbt ihop till en deg. När degen väl är klar är det bara att kavla ut den. För att få en fin rund form till pirogerna brukar jag använda en större asiett för att skära ut en lagom stor degbit att lägga fyllningen i. Lägg 1-2 msk köttfärsblanding på den ena sidan av den utskurna degbiten, lägg också till 1/4 dels ägghalva samt 1 eller två oliver. ”Stäng” pirogen och platta till kanterna med en gaffel. Pensla gärna med 1 uppvispat ägg eller olivolja. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills pirogerna börjar få färg.

Inspiration från Italien

Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och sin betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region, men betecknas vanligtvis som medelhavskök. I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, San Daniele-skinka, parmaskinka samt pasta och pizza. Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som chianti och barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket.

Förutom pasta med salciccia, kan ni göra en härlig italiensk brödsallad, enligt nedanstående recept.

Du behöver

3 st paprikor
4 st tomater, mogna
1 st rödlök
2 kvistar basilika
1 dl svarta oliver med kärnor
2 st vitlöksklyftor
10 msk olivolja
10 msk rödvinsvinäger
3 skivor dagsgammalt bondbröd
salt och peppar

Gör så här

1 Skålla tomaterna och tvätta paprikan (den är toppengod rostad). Skär grönsakerna i grova bitar. Skiva löken tunt och finhacka vitlöken. Blanda paprika, tomater, oliver och lök med salt, peppar, vinäger och olja.
2 Kantskär brödet och tärna i centimeterstora bitar. Blanda brödet i salladen. Avsluta med grovt riven basilika som vänds ned strax före serveringen.

Inspiration från Indien

Det indiska köket kan delas in i tre geografiska underavdelningar; nordindiskt (punjabi, kashmir, benaras, mughlai med flera), sydindiskt (Andhra, Mysore, maharashtriskt med flera) och östindiskt (bengali-assamese).

Stapelvaran i det nordindiska köket är vete, medan ris är stapelvara i syd- och östindiskt kök. Även atta, en särskild typ av vetemjöl, är viktig. Det finns minst fem dussin olika linser, som används rikligt i matlagningen. De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar (rai), spiskummin, ingefära, koriander och i sötare rätter kardemumma, kanel med flera.

Indierna anser att matlagningen är en gudomlig konst. Maten är uppskattad även i andra länder, främst i Europa och Nordamerika. Varje indisk provins har ett eget språk och också en skild matlagningskonst.

Två tredjedelar av Indiens befolkning är sysselsatta med jordbruk, Indien är dessutom en av världens tio största fiskeproducenter. Matens smak, hur man äter den, hur man dukar fram den och hur man tillagar den, skiljer sig mycket mellan norr och söder och mellan de olika religionerna.

Förutom Kormagryta kan ni baka naanbröd hemma, enligt nedanstående recept.

Du behöver

7,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 st ägg
1 dl yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Gör så här

1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda kryddor, jäst, ägg och mjöl. Tillsätt sedan yoghurt och den varma mjölken.
2. Jäs degen under duk i minst 2 timmar. Forma till stora, platta kakor (droppformade) och jäs ytterligare på smord plåt i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på högsta värmen (eller använd stekpannan).
3. Baka brödet i ugnen på högsta värme eller i het stekpanna 2-3 minuter och ät direkt.

Svinnmätning

Under vecka 11 kommer vi att genomföra en svinnmätning i skolrestaurangen. Vi kommer att mäta beredningssvinn, serveringssvinn och tallriksvinn. Tanken är att väcka frågan hos barn, personal och hos föräldrar. Det är väl ingen nyhet att vi slösar oerhört med våra tillgångar och för att vi ska komma till rätta med problemet är det ett bra sätt att börja med barnen.

Om ni väljer att tala med era barn om detta, är det bra att nämna att 40% av allt som produceras kasseras i något led. Det är även viktigt att påpeka att vårt mål är att förbruka vår budget, men vi får inga mer pengar. Det innebär att om det slängs mycket mat, så blir det tyvärr sämre råvaror en annan dag.

Ett exempel är om vi minskar tallrikssvinnet från 50 gram per elev till 25 gram, så sparar vi cirka 75 000 kr per år, som direkt går till bättre råvaror.

Temavecka ”världens mat”

Under vecka 11 kommer vi ha ett tema som vi kallar för ”världens mat”. Under veckan kommer barnen att få uppleva matkulturen från Indien, Italien, Chile, Vietnam och från England. Varje dag vecka 11 klockan 07.00 kommer vi publicera ett inlägg, där vi beskriver matkulturen i respektive land. Dessutom bjuder vi på ett recept varje dag, som ni kan prova hemma.

Maria´s sista dag

Den 26/2 går vår Maria Galvez i pension efter många år på vår skola. Hon kommer givetvis att tackas av i skolan, men jag skulle vilja be er barn om hjälp den dagen. Det vore trevligt om hon fick några kramar från er barn, som jag vet hon gillar så mycket!

Kan ni hjälpa mig med det?

//Christer