Inspiration från Chile

Chilenska köket härstammar huvudsakligen från kombinationen av det Spanska köket och det Andinska köket och traditionella inhemska ingredienser, med senare influenser från andra europeiska kök, speciellt från Tyskland, Italien, Frankrike och Mellanöstern. Mattraditionen och recepten i Chile sticker ut på grund av variationerna i färg och smak. Landets långa kustremsa och det Chilenska folkets förhållande till havet bidrar till en väldig mångfald av havsprodukter att variera maten i Chile med. Landets vatten är boplats för många unika fiskarter och skaldjur såsom tandnoting, Concholepas concholepas och Austromegabalanus psittacus. Därutöver ackompanjeras många chilenska rätter och förhöjs med vin, då Chile är en av världens största vintillverkare.

På grund av den väldiga variationen av tillgängliga produkter i Chile så skiljer sig recept mycket i olika regioner i landet. Man delar ofta upp Chile i tre gastronomiska regioner:

  • Norra köket
  • Centrala köket
  • Södra köket

Alla varierande kök har fått något bidrag från de inhemska människor som lever i hela landet. Var och en har sina egna sedvänjor och huvudingredienser såsom fisk, skaldjur, kött och fjäderfän. Utländska influenser har spelat en prominent roll i huvudrätter samtidigt som man bidragit med många desserter och drinkar i andra kök.

Förutom ”Pastel de Choclo” som är en köttgryta, toppad med gratinerad majspuré, är en vanlig rätt chilenska piroger som kallas ”Empanadas de pino”. Nedan kan ni följa receptet och laga dessa fantastiska piroger hemma. Lycka till!

Empanadas de pino, 14-15 stycken

500g blandfärs
2-3 gula lökar
5 kokta ägg
3 msk oregano
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar eller chilifrukt
1 tsk paprikapulver
1 liten burk svarta oliver
ett par matskedar russin samt salt och peppar efter tycke och smak

Stek köttfärsen i olja, lägg i den hackade vitlöken och löken då köttfärsen fått färg. Bryn löken, tillsätt chilipepparn samt övriga kryddor. När köttfärsröran är klar är det dags att sätta igång med degen.

Till degen behövs följande ingredienser;

10 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
200 gram margarin
1 1/2 tekopp kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, lägg smöret i mitten av mjölblandningen, häll över det heta vattnet och rör snabbt ihop till en deg. När degen väl är klar är det bara att kavla ut den. För att få en fin rund form till pirogerna brukar jag använda en större asiett för att skära ut en lagom stor degbit att lägga fyllningen i. Lägg 1-2 msk köttfärsblanding på den ena sidan av den utskurna degbiten, lägg också till 1/4 dels ägghalva samt 1 eller två oliver. ”Stäng” pirogen och platta till kanterna med en gaffel. Pensla gärna med 1 uppvispat ägg eller olivolja. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter eller tills pirogerna börjar få färg.

You may also like