Våra möjligheter

Vi arbetar i ett tidigare mottagningskök, vilket normalt sätter vissa begränsningar för vad vi kan göra i vår verksamhet. Det finns dock några saker som är viktigare än andra och det som ligger oss varmast om hjärtat är att använda riktigt bra råvaror, som dessutom gärna är miljömärkta, samt att laga mat från grunden. För oss är det viktigt att inte alltid ta den enkla vägen när det gäller att laga mat. Vi anstränger oss gärna lite extra för barnens och för personalens skull.

För ett år sedan hade vi en gammal och sliten maskinpark, vilket påverkade oss negativt. Idag har vi två nya ugnar, en ny kokgryta samt en ny mixer. Det gör att vi idag kan arbeta mycket mer effektivt och även att vi kan få fram en bättre slutprodukt, både till lunch och mellanmål.

Hos oss är halvfabrikat i stort sett bannlysta. Vi kokar till och med egna fonder när tid finns. Detta gäller även till mellanmål, där vi gärna serverar smoothies samt vår egentillverkade ekologiska müsli, som är helt ekologisk.

 

 

Vi arbetar aktivt med vår miljöpåverkan och framför allt med köttkonsumtionen. Under 2016 börjar vår resa mot ett förändrat beteende, vilket innebär ett minskat köttätande, minskat svinn och en ökad användning av miljömärkta råvaror. Ett viktigt steg är att införa en vegetarisk dag i veckan, men det kommer även innebära att vi måste förändra vårt sätt att laga och att presentera vår mat. För att lyckas med våra miljömål kommer vi regelbundet att arbeta i projekt, som ibland även involverar föräldrar och lärare.

I vårt arbete är vi enligt skollagen skyldiga att följa Livsmedelsverkets rekommendationer för skolmat. Livsmedelsverket följer noga de senaste vetenskapliga resultaten inom området och väger in många olika forskningsstudier i sitt beslut. Viktigt är veta är dock att de inte rekommenderar att vi anpassar maten efter olika dieter som finns i samhället. Anledningen till detta är enkel – det finns helt enkelt inga studier som visar de långsiktiga effekterna av dessa dieter. Dieter kommer och går och det skulle bli svårt att för oss att få en kontinuitet i vårt arbete om vi skulle arbeta på detta sätt. Vårt sätt är istället att erbjuda näringsriktig mat, med så liten miljöpåverkan som möjligt, för att våra barn ska må bra och få energi till sin skoldag. Kontakta oss gärna om ni har frågor