Vår miljövänliga mat

Vi arbetar aktivt med att öka användningen av ekologiska och andra miljömärkta råvaror. Vi försöker när det är möjligt att även köpa mer närproducerat. Kommunens strategi är att vi bör köpa ekologiskt framför närproducerat eftersom efterfrågan på ekologiska råvaror då ökar.

I vår statistik räknas KRAV, ekologiskt och MSC-märkt fisk och skaldjur. I dagsläget ligger vi på cirka 40% ekologiska råvaror, men 2019 ska vi befinna oss på 50% och det kommer att ställa stora krav på både kommunen och på oss. För att nå våra mål har vi skapat en handlingsplan som innefattar allt från matsedelsplanering till svinn. Andra skolor i Sverige har visat att de kan hålla samma budget, trots att de ligger på över 50% ekologiska råvaror. Kortfattat kan vi kontrollera följande punkter.

  • Matsedelsplanering
  • Inköp av råvaror
  • Påverka befintliga och nya avtal
  • Ökad användning av grönsaker och frukt
  • Minskad användning av kött och mejeriprodukter
  • Minskat kökssvinn
  • Minskat tallrikssvinn
  • Ökad användning av fisk och skaldjur
  • Ökad exponering av vegetarisk mat

Vi är övertygade om att det är möjligt att nå våra mål, men vi behöver er hjälp. Tala gärna med era barn om detta för att de ska bli medvetna om hur vi kan styra vår miljöpåverkan.

Från januari 2016 kommer vi införa en vegetarisk dag och det ligger helt i Livsmedelsverkets rekommendationer. Enligt WHO och Livsmedelsverket ska vi minska vårt köttätande till max 500 gram per vecka (vuxen). Vi kommer att fortsätta med att servera en varm färsk grönsak samt en soppa dagligen och soppan kommer oftast att vara vegetarisk.